До поредната патова ситуация се стига след пожар в НОИ-Бургас

 

Десетки, а може би и стотици българи, няма да могат да се пенсионират или ще бъдат ощетени с ниска пенсия. Пенсиите им буквално изгарят след пожар в НОИ-Бургас. Документите им са били само там.

 

Така хем държавата съхранява документи и те са унищожени, хем ги изисква след това от хората. 

 

22 юли 2015 година. Малко след 15:00 часа. Пожар избухва в архива на Националния осигурителен институт в Бургас. Мястото, където се съхраняват документите на хиляди служители на вече несъществуващи предприятия.  

Още по темата


 „Тук имаше едно вентилационно тяло. То е паднало и е станало късо съединение. Тук имаше един стелаж, обгорял, а тук един - целият изгорял”, разказва Енчо Жеков, директор на ТП на НОИ в Бургас.

 

На пръв поглед незначителен инцидент без особени щети. В пожара обаче изгарят документи за стажа и платените осигуровки на стотици работещи. Без тях те не могат да се пенсионират. Като Иван Турманов – бивш автокранист в отдавна закрито предприятие.


 „13 години ми изгоряха! Унищожени са ми от НОИ-Бургас”, обяснява Иван Турманов. 

 

Той изпада в „параграф 22” - държавата изисква от него документ, който тя съхранява и е унищожила. На практика няма доказателство, че е работил. Няма доказателство и колко е получавал.

 

От предприятието "Екотермика" днес са останали само основите. Друг архив няма. 


 
„Аз им казах, че разполагам с документ, с който мога да докажа, че съм работил. Това е трудовата книжка. Те ми казаха, че трудовата книжка е нищо”, разказва Иван Турманов.

 

Макар в трудовата книжка ясно да се виждат заплатата и стажът, държавата не ги признава. 


 
Иван може да се пенсионира, но на много по-ниска пенсия. Защото след като изгаря стажът му като автокранист, могат да му зачетат друго работно място, на което е получавал по-ниска заплата.

 

„Трябва да се примиря на минималната пенсия. 45 години съм работил на държавата, накрая ще взема минималната пенсия”, обяснява мъжът.

 

Екип на Нова откри в Бургас още служители с изгорели пенсии. Общо вероятно са над 300 души от 20 предприятия.

 

Така Иван и всички с изгорели документи трябва да се пенсионират на по-ниска пенсия. Другият вариант за тях е да съдят държавата. 

 

„Ако съдът постанови в негова ползва, нямам нищо против да му зачетем дохода”, заяви Енчо Жеков, директор на ТП на НОИ в Бургас.

 

Делото на Иван ще бъде прецедент, ако успее, ще успеят и всички останали с неговия проблем. Кога ще може да се пенсионира обаче не е ясно.