Проверяват се документи на държавното дружество

 

Агенти на ДАНС влязоха в понеделник в сградата на държавната оръжейна фирма "Кинтекс". Те са поискали ръководството на дружеството да им предаде определени документи и след като това се е случило са напуснали сградата. Вероятно става дума за съмнения за източването на фирмата с неизгодни договори. 

 

 Изпълнителният директор на "Кинтекс" Иван Досков обясни, че не се притеснява от проверката.  "Поискаха да им бъдат предоставени определени документи – договори, които се изпълняват и в момента  с чуждестранни партньори и договори, подписани с български производители. Ние работим преди всичко с така наречените трети страни", заяви той.

 

"Не се притеснявам от тази проверка. Такива документи бяха изискани в края на миналата година и те са предоставени на ДАНС", подчерта директорът на "Кинтекс". 

 

"Кинтекс" е създаден през 1966 г. като специализирано предприятие за търговия с военно имущество. През 1992 г. "Кинтекс" е трансформиран в акционерно дружество. Всички акции са собственост на държавата.

 

"Кинтекс" има генерален лиценз за износ, внос и реекспорт на продукция зa армията и полицията. "Кинтекс" е специализиран в износа на продукция на българската отбранителна и машиностроителна промишленост за всички родове войски. Дружестовото разработва и внедрява технически средства за нуждите на въоръжените сили – “Прибор за наземно наблюдение и разузнаване – преден наблюдателен пост”, “Наземна наблюдателна система”, “Безжичен мрежов терминал за контрол и навигация”, “Тактическа комуникационна платформа”, “Оръдеен компютър” и други.