Учени изследвали 24 жени и 5 мъже на възраст от 18 до 47 години

Американски професор твърди, че татуировките засилват имунитета и хората стават по-устойчиви на настинка, съобщиха "Интернешънъл бизнес таймс" и БТА.

Още по темата

 

Почитателите на татуировките надали ще повярват на това твърдение, защото знаят, че те са не само болезнени, но и изтощителни. Наистина след татуировка човек първоначално лесно се разболява, признава д-р Кристофър Лин, който е професор по антропология в университета на Алабама. След това обаче имунната система става по-силна.

 

Лин и екипът му са работили с 24 жени и петима мъже на възраст от 18 до 47 години с различен брой татуировки. Те са дали проби от слюнка преди и след като им била направена нова татуировка. Учените са измерили нивата им на имуноглобулин А - антитяло, което е първата линия на защита в лигавиците, както и на кортизола - хормона на стреса, потискащ имунната реакция.

 

Сравнението на пробите показва, че имуноглобулин А намалява след първата татуировка. В същото време се увеличава кортизола, който потиска имунната реакция. Това е потвърждение, че татуировката е стрес за организма. Тези вариации не са толкова изразени при хората, които вече са си правили татуировка.

 

При хората с няколко татуировки имуноглобулин А намалява много по-малко. Неговото по-високо ниво показва, че тялото предизвиква бърза имунна реакция след татуировка, като мобилизира антителата за предотвратяване на потенциални инфекции. Имунологичните агенти реагират по-бързо на инфекции и настинки, след като веднъж вече са имали работа с тях при предишните татуировки.