Това прогнозират от Българската федерация по плуване

Тази събота и неделя на столичния басейн “Спартак” ще се състои Първият международен турнир “Мултинейшънс” с участието на 220 плувци на възраст 16-17 години от 12 държави.

 

Австрия, Белгия, Бразилия, Кипър, Чехия, Израел, Полша, Словения, Швейцария, Турция, Украйна и България са участниците в турнира. Страната ни ще бъде представена с пълен отбор от 21 младежи и девойки. По същото време ще има състезание в Лимасол, Кипър, за възрастовата група 13-14 години.

 

Главният селекционер на националните отбори по плуване Кристиян Минковски даде отлична оценка на младата ни генерация състезатели, които ако продължат развитието си така както досега, след 4 години ще имаме повод за олимпийска радост. Наставникът прогнозира, че ако за Рио можем да разчитаме на 8-10 квоти, то за Токио 2020 ще се двойно повече.

 

“Расте талантливо полколение и в бъдеще ще имаме втора Таня Богомилова. За това говорят и фактите – всички показатели са се подобрили през последните пет години с по няколко процента, а подобрените национални рекорди от 69 през 2010 г са станали 173 през 2015 г.”, каза председателят на Федерацията по плуване Георги Аврамчев. 

 

Всяко състезание, одобрено от ФИНА /Международната федерация по плуване/ за покриване на олимпийски нормативи, е квалификация за Рио. Състезателите покриват съответно за “А” или “Б” норматив.

 

От нашите плувци до момента само Нина Рангелова е с “А” норматив. На Европейското първенство за мъже и жени през май за същото постижение ще се борят Добромира Иванова, Никола Димитров, Антъни Иванов, Лъчезар Шумков и Любомир Агов.

 

Квалификациите приключват на 3 юли, като състезание от такъв ранг е и нашето републиканско първенство в края на юни, стана ясно на пресконференцията. При “Б” норматива обаче няма сигурност за участие на Олимпийските игри. На тях участват 900 плувци от целия свят и тъй като много състезатели имат “Б” норматив, но лимитът от общия брой състезатели е твърде ограничен, напълно е възможно имащите “А” норматив да са запълнили бройката.