Парите ще бъдат отпускани поетапно в срок от 4 години

Видео: БГНЕС

 

България ще даде 5 876 945 млн. евро на Турция за бежанците. Това реши парламентът, предаде БГНЕС. Депутатите гласуваха споразумението с Турция за бежанците. 

 

Общият размер на помощта по споразумението между ЕС и Турция е 3 млрд. евро. От тях 1 млрд. евро ще бъдат финансирани от бюджета на ЕС, а останалите 2 млрд. евро трябва да бъдат осигурени от допълнителни вноски на държавите членки. Вноската, която България трябва да направи, е 5 876 945 млн. евро.

 

Целта на споразумението между ЕС и Турция е да спре създаването на нови миграционни маршрути, обясни вицепремиерът Меглена Кунева. Тя посочи, че в него става дума за бежанците и не се засягат отношенията, които ЕС или България имат с Турция, нито визовата либерализация или отворените глави по преговорите за членство на Турция в ЕС. 

Още по темата

 

Вицепремиерът коментира, че в ратификацията са разписани мотиви, график, причините и начинът, по който ще се разходват и тежестта на България. По нейните думи е описан и контролът.

 

6-те милиона евро, които България ще отпусне, ще бъдат давани в рамките на четири години, като най-много от тях ще бъдат изплатени през 2017 г.

 

ЕК ще създаде и комитет, който ще следи как се изразходват средствата.

 

България е спомената в точка шест на споразумението, където се казва, че Турция ще вземе всички необходими мерки за предотвратяване на нови морски и сухопътни маршрути за незаконна миграция от Турция към ЕС, увери Меглена Кунева.

 

Не на последно място тя посочи, че работи за това България да стане част от Шенген. 

 

„Министър-председателят каза, че при негови политически разговори се надява до края на годината това да стане”, отбеляза още Меглена Кунева. 

 

„Трябва да сме наясно каква е позицията на България и дали искаме да допринесем за разрешаването на бежанския проблем или правейки се на принципни да наливаме масло в огъня”, каза по време на дебатите съпредседателят на ДПС Четин Казак.

 

Според Казак е редно максимално да се ограничат щетите за ЕС и да се помогне на Турция, в която в момента пребивават над 3,5 млн. бежанци, да преодолее трудностите, свързани с предоставянето на убежище, подслон и храна. 

 

„България е толкова малка, че да дава кардинални оценки за глобалните геополитически конфликти и да раздава правосъдие и от тази гледна точка да води самостоятелна политика”, посочи Казак. Според него, ако проблемът на границата не бъде решен по един или друг начин заплашва да навлече в страната ни неподозирано много по-сериозни проблеми.

 

Казак допълни, че ДПС са убедени, че това споразумение защитава българския национален интерес, както и страната ни да бъде максимално защитена от евентуално надвиснала бежанска вълна.

 

Председателят на ВМРО Красимир Каракачанов пък директно заяви от парламентарната трибуна, че е доказано, че Ердоган търгува с петрола на ИДИЛ, с чиито пари се правят атентатите в Брюксел и Париж.

 

Той коментира, че страната ни става съучастник на европейските лидери, които за пореден път са се провалили. Според Каракачанов трябва да погледнем истината за Турция. "В Турция се въоръжаваха „добрите терористи”, тя подкрепяше кланетата на християните в Ирак и Сирия, както и разрушаването на Палмира. Не чух нито един европейски лидер, който да защити християните”, обясни той.