Депутатите приеха на второ четене промените в Закона за съдебната власт

 

Почти 7 000 лева месечно ще получават членовете на Висшия съдебен съвет. След тежки спорове в парламента, депутатите решиха да увеличат парите на кадровиците в съдебната система.

 

Вдигането на заплатите е заради променена методология. Във ВСС вече няма да взимат допълнително пари за участие в комисиите на съвета, но ще бъдат компенсирани за прослужено време. Така парите им за месец вече ще  са 6900 лева, което ще приравни заплатите им с тези на главния прокурор и председателите на върховните съдилища.  За сравнение - премиерът Бойко Борисов получава около 4757 лева, а президентът - 6138 лева.

 

Промяната в заплатите на магистратите от ВСС беше вкарана в Закона за съдебната власт по предложение на Патриотичния фронт. За увеличението на заплатите на кадровиците в съдебната система гласуваха 81 депутати, само 11 бяха против.  

 

„Аз още помня думите на премиера Бойко Борисов, който каза: „Справедливо е в държавата никой да не получава повече от мен”. Оказа се, че във ВСС ще взимат два пъти повече от премиера”, коментира Мартин Димитров от Реформаторския блок. Той попита ГЕРБ и ПФ какво се е променило за 2 месеца, че от искане за смяната им сега депутатите вдигат заплатите на магистратите във ВСС.  

 

 

„Средното възнаграждение на член съдия във ВКС стартира от 4500 лв. Това е без 40 % отгоре, които са за прослужено време”, коментира Данаил Кирилов от ГЕРБ. "Не може членовете на ВСС да получават заплата равна на "тримата големи", коментира Атанас Атанасов от Реформаторския блок. 

 

Единственият депутат от ГЕРБ оспорил възнаграждението беше Методи Андреев. „На какво отгоре ще искаме увеличение на тези заплати?”, попита той и обясни, че всички, които имат съвест не трябва да подкрепят предложението. 

 

Аргументите против бяха сравнени с популизъм. „Ние там искаме да изберем хора с високи морални качества, а не клошари, които да седят без пари”, заяви депутатът от Патриотичния фронт Емил Димитров. 

 

 „Според мен не е нормално във ВСС да вземат заплати по-високи от съдии, прокурори и следователи във върховните съдилища”, коментира правосъдният министър Екатерина Захариева.  Членовете на ВСС ще вземат решенията си с явно гласуване. Беше записано още в Закона за съдебната власт. 

 

Видео: БГНЕС