Десетки медиции днес спряха работа

 

Четвърти ден стотици лични лекари спряха работа в знак на несъгласие със здравната политика. В четвъртък към недоволството на колегите си се присъединиха и  медици от Варна, Враца, Кърджали, Русе, София. 

 

Тази сутрин личните лекари в София се събраха пред сградата на Българския червен кръст, за да покажат, че търпението им се е изчерпало.  „Това не са изяви на буйна младост, всичко това, което правим е осъзнато, това са проблеми, натрупани с годините”, подчерта  доц. Любомир Киров от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари.

 

Чашата е преляла, но и много горчивина се е събрала, признават медиците. Рамо до рамо до личните лекари застанаха и техни колеги от болниците.  „Тук съм, защото съм лекар и защото в болниците положението е същото”, заяви проф. Милан Миланов от Клиниката за интензивно лечение в "Пирогов".

 

По-късно протестът на столичните джипита премина в среща помежду им. Основна тема на разговор бяха хроничните болести, от които страда  здравната ни система. Протест имаше и тази вечер, този път - пред здравното министерство. Някои от тях поискаха оставката на здравния министър Петър Москов, защото "действията му водят до хаос, но не и до добри резултати". 

 

И макар много кабинети да останаха затворени, за пациентите бяха осигурени дежурни.  А на някои пациенти им се иска краят на протестите вече да идва. „По 15 неща постигнахме споразумение”, напомни от своя страна заместник-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков.

 

И макар лекарският съюз да реши, че няма да иска оставката на здравния министър, на 6 април стяга  общонационален протест пред Министерския съвет. Протестът ще бъде подкрепен и от личните лекари.

 

От лекарския съюз предупредиха, че от утре има реална опасност много болници да спрат лечението на онкоболни пациенти. Причината – в сила влизат нови правила и изисквания за апаратурата. От 40 лечебни заведение, едва 8 мога да отговорят на новите изисквания. Сред тях не са „Пирогов” и Александровска болница.