Откъде идва голямата разлика между изкупната и крайната потребителска цена?

 

Фермери от Великотърновско алармират за рекордно ниски изкупни цени на агнешкото месо.

Още по темата

Тази година те са принудени да продават стоката си за едва 4,70 лева на килограм живо тегло. В сравнение с предходни, когато цената е била с около 50 стотинки по-висока, сега освен че не печелят, те търпят огромни загуби. 


Красимир Бурмов от дряновското село Руня от години се занимава с развъждането на овце и агнета. Казва, че за да отгледа едно 30–килограмово агне средно влага по 141 лева. Продавайки го на цена от 4,70 лева за килограм обаче, губи около 14 лева.  

 

И въпреки че фермерите са принудени да продават стоката си толкова евтино в търговските обекти, цената на агнешкото месо започва от 13 лева за килограм. 

 

Неясен за животновъди и търговци обаче остава въпросът откъде идва почти тройната разлика в изкупната и крайната потребителска цена

 

A oт години постоянно покачващата се цена на агнешкото често ни принуждава да слагаме на трапезата вносно месо. 

 

Репортер: Юлияна Цанева