По неофициална информация за поста остават да се борят петима кандидати

 

782 избрани делегати от цялата страна и около 2 000 гости присъстват на 49-ия Конгрес на БСП, който се провежда на 7 и 8 май в НДК. На Конгреса социалистите трябва да изберат нов лидер на партията и национални ръководни органи.

 

Сергей Станишев, Антон Кутев и още 21 номинирани за лидерското място са си направили отвод преди старта на Конгреса. По неофициална информация в битката за поста остават Михаил Миков, Корнелия Нинова, Красимир Янков, Валери Жаблянов и Георги Гергов.

 

Като кандидати с най-големи шансове да оглавят партията в кулоарите се спрягат Миков и Нинова. Много делегати прогнозират, че двамата ще отидат на балотаж в неделя. 

 

В началото кандидатите за поста председател на партията бяха 32-ма. Впоследствие от пресцентъра на партията обявиха, че те са 28

 

Сегашният председател на партията Михаил Миков направи отчет, който продължи повече от час. Основният акцент в тях бяха критики към работата на част от министерствата, основно към тези на Реформаторския блок и АБВ. Според Левицата основният изход за държавата са предсрочни парламентарни избори.

 

"БСП трябва да продължи да се разграничава от статуквото и да премине в решително настъпление за друга политика." Това каза председателят на БСП Михаил Миков пред 49-ия Конгрес на партията.

И допълни: "Ние не сме нито при фронтова, нито фронтова, нито воюваща държава, още по-малко с Русия". Думите му бяха посрещнати от бурни аплодисменти от цялата зала.

 

„От наша гледна точка българският национален интерес изисква гарантиране на териториалната цялост и унитарния характер на държавата, така както са закрепени в Конституция, гарантиране и упражняване на националния суверенитет и интерес в рамките на ЕС и международните организации, в които членуваме“, каза той.Миков отчете, че България няма самостоятелни позиции по много международни въпроси и чака "началниците" да кажат. Българските интереси се жертват за неясни каузи и ангажименти. Така десните допуснаха България да възпреима официална враждебна реторика срещу Русия, с която влошава традиционно добрите ни отношения", допълни Миков.

 

"Днес ние трябва ясно да кажем, че курсът е един – предсрочни парламентарни избори." Това каза  Миков по-късно пред журналисти. „Избори, на които нашата алтернатива трябва да бъде приета и подкрепена от мнозинството български граждани. Времето за това е дошло, а нашата алтернатива става все по-ясна. Подготовката за предстоящите президентски избори, които са важна стъпка по нашия път към властта, ще покаже в каква степен доверието се връща. Но преди всичко, за да се върне всичко това, трябва да излезем по-силни и обединени от конгреса”, каза още Миков.