Вижте как може да се включите и вие в нея

 

В интернет набира популярност петиция за преразглеждане на резултатите от конкурса „Евровизия”.

Още по темата

 

Документът, публикуван на най-големият сайт за петиции Change.org, до момента е събрал над 300 хиляди гласа на потребители от цяла Европа. Те са възмутени от начина, по който се реши кой да спечели първото място на конкурса. 

 

За автор на петицията се сочи жителят на Ереван Артур Оганесян, но тя е подкрепена от граждани на Великобритания, Франция, Германия, Испания, Австралия, Сърбия, Швеция, Русия, Украйна и други страни.

 

Може да се включите и вие в петицията ТУК.

 

„Ние разбираме, че гласуването в журито и сред зрителите е сложен и емоционален процес, но броят хора, гласували в подкрепа на нашата петиция, показва, че много от тях са уверени, че за победител тази година бе избран не този, който го е заслужил”, пише в обръщението. В текста обаче не се предлага нито едно конкретно решение, уточнява руската версия на Би Би Си.  

 

Европейският съюз за радио и телевизия /EUB/ заяви, че не възнамерява да преразгледа резултатите, но ще се запознае с петицията.

 

Представителят на пресслужбата на европейската медийна организация Пол Джордан заяви: "Ние обезателно ще разгледаме петицията. Забележително е, че толкова много хора са проследили конкурса и преживяват за неговите резултати. Но аз се съмнявам, че те ще бъдат преразгледани. Във всички случаи, ние ще публикуваме съобщение по този повод. Това ще стане през втората половина на деня".

 

Друга петиция от испански гражданин пък настоява страната му да се откаже от участие в Евровизия 2017. По думите му тази година финалът на конкурса в Стокхолм е бил "подигравка" и на половин Европа е станало ясно, че резултатите се определят от "политически интереси".

 

Подобни призиви се появиха и в Германия и Франция, като гражданите там също настояват страните им да не участват в конкурса.

 

Припомняме, че първото място в конкурса получи украинската представителка Джамала, която изпълни песен, посветена на репресиите на Сталин през 1944-та година. Това предизвика недоволството на Русия, която заяви, че песента носи политическо послание и заплаши да бойкотира конкурса догодина.