Тодор Караиванов събирал подкупи

 

Изправят пред съда бившия началник на Митница "Свиленград" Тодор Караиванов. Той е обвинен, че е вземал подкупи и се е възползвал от служебното си положение. 

 

След встъпването си в длъжност Караиванов разпоредил две транспортни фирми да бъдат подлагани на щателни митнически проверки (ЩМП) при всяко свое преминаване през пунктовете „Капитан Андреево“ и „Капитан Петко Войвода“. Това включвало цялостно разтоварване на товарните коли, което отнемало часове и причинявало големи загуби за фирмите. За да спрат проверките, Караиванов поискал подкуп. Така от края на 2014-а до началото на 2015-а той е получил близо 5 хиляди евро от спедиторска фирма. 

 

Бившият митнически шеф се възползвал и от служебното си положение. Четирима негови служители му дали 10 хиляди лева, надявайки се в замяна да запазят работните си места, тъй като Караиванов твърдял, че поддържа контакти с високопоставени служители на Агенция "Митници". 

 

При разследването са разпитани 55 свидетели, 7 вещи лица са изготвили експертизи, използвани са специални разузнавателни средства.

 

Караиванов първоначално бе задържан под стража, а в момента е с мярка за неотклонение гаранция от 5 000 лева.