Историята на една жена, посветила живота си на книгите и принудена да се бори с опасна болест

 

Екип на Новините на Нова разказва историята на една жена, посветила живота си на книгите и принудена да се бори с опасна болест. Като нея са 4000 българки всяка година - толкова се разболяват от рак на млечната жлеза. 

 

За много от тях единственият изход е мастектомията. Реконструкцията на гърдата обаче се оказва скъпа процедура, която малко жени могат да си позволят.

 

Преди две години Мирослава чува страшната новина, че е болна от рак на гърдата. Принудена е да напусне любимата си книжарница и да се изправи срещу болестта. Днес младата жена отново е сред книгите, защото след сълзите идва мисълта за единствения й син, а после и мобилизацията.

 

В началото самотната майка крие истината от него. Химиотерапията обаче няма как да запази тайната й. Следва операция и нов удар – отстраняват й едната гърда.

 

Мастектомията е голям шок за всяка жена и някои от тях имат нужда от психологическа помощ. Мира се излекува, но тялото й вече не е същото. Замисля се за реконструкция на гърдата, но не може да си позволи силиконовия имплант за нея.

 

Ръка ѝ подава фондация "Св. Иван Рилски", която помага на жени с рак на млечната жлеза. Подарява й както силиконовия имплант, така и операцията.