Произведението стана жертва на своя успех

Нощните разходки по плаващите кейове на Кристо на езерото Изео, Италия, бяха забранени, съобщава БГНЕС. 
 
Произведението на Кристо стана жертва на своя успех – за по-малко от пет дни, то бе посетено от 270 000 души, което доведе до неговото преждевременно износване.
 
 
„Плаващите кейове” са една пътека, дълга 4, 5 км, която свързва селището Сулцано с островите Монтизола и Св.Павел. Тя позволяваше на посетителите да „ходят по водата” и трябваше да бъде отворена денонощно и безплатно до 3 юли. 
 
Невероятният приток на туристи обаче принуди властите с оглед на сигурността да затворят от полунощ до шест часа сутринта съоръжението за посетители. Решението бе взето с оглед поддръжката и почистването му, както и заради по-бързото му износване от предвиденото, заради което се налага подмяна на покритието на кейовете.
 
Още от началото на следобеда в събота ограничението от 11 000 души върху кейовете, представляващи полиетиленови кубове, свързани с 200 000 гигантски винтове, бе достигнато и се образува гигантска опашка от чакащи под палещото слънце хора. 
 
Последвалите дъжд и вятър допълнително направиха съоръжението нестабилно и властите наредиха то да бъде освободено от посетителите. От понеделник, когато времето се оправи, посетителите се увеличиха, с което и случаите на здравословни проблеми заради горещините. Във вторник вече имаше организиран медицински пункт. Общо от събота 30 души е трябвало да бъдат хоспитализирани.