Във вторник стана ясно, че медици са получавали средства за участие в научни форуми

Във вторник стана ясно, че български лекари и медицински сестри са получавали пари в брой и са пътували у нас и в чужбина за научни форуми на издръжката на фирми за лекарства. 

„Етичните правила, които индустрията спазва от години, гарантират, че лекарите няма да са обвързани по какъвто и да е начин да изпишат определено лекарство, когато са получили помощ за участие в международен симпозиум, например”. Това  коментира в „Здравей, България” Деян Денев, директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България. Той е и един от хората, решили да оповестят имената на лекарите, получавали пари от фармацевтични компании.

„Става въпрос за европейска инициатива. Още през 2013 година фармацевтичната индустрия в Европа прие кодекси, на базата на които се осъществява сегашното оповестяване на данни и то се случва не само в България, а във всички европейски държави”, обясни той. „Фармацевтичната индустрия няма какво да крие. Взаимодействието ѝ с лекарите е само в полза на обществото и на пациентите. Лекарствата са високотехнологични продукти и тяхното разработване и прилагане може да става само във взаимодействие с лекарите”, каза още той.

Ние няма от какво да се притесняваме. Аз благодаря на по определена фармацевтична компания, която преди три години осигури моето участие в един европейски форум. Там успях да кажа какво правим у нас и да „натрия носа” на англичаните. Защо държавата не ме изпрати там?”, коментира  д-р Любомир Киров от Сдружението на общопрактикуващите лекари. 

„Ние не одобряваме този начин на работа на фармацевтичните компании с лекарите. По този начин се получава нелоялно лобиране”, заяви председателят на пациентски организации „Заедно с теб” Пенка Георгиева.