Кой и как се е опитал да вкара наркотика в страната ни?

Хванаха рекордна пратка хероин на граничния пункт "Лесово". 200 килограма за близо 20 милиона лева задържаха митничари. Дрогата била скрита в кутии за доматено пюре.

Кой и как се е опитал да вкара хероина в страната ни?

При предварителния преглед се оказва, че някои кутии тежат доста по-малко, защото са пълни с прах, който при полевия наркотест се оказва чист хероин. Това е един от най-големите удари в историята на Митниците.

Иранският камион пристигнал на граничния пункт към 17:30 часа. И понеже возел 22 тона доматена паста, бил отклонен за щателна проверка, включително с рентген.

„Установено е при първоначалната проверка, че е с нееднородна плътност, различните кутии са не само са с различна плътност, но и тегло”, обясни говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Това кара митничарите да започнат да отварят съмнителните кутии и още в първата, вместо домати, открили кафяв прах.

„На външен вид няма никаква разлика”, каза зам.-директорът на Агенция „Митници” Божидар Алексов.

Чистотата на хероина се оказала доста висока. Засега стойността на откритата дрога по цени на съдебната система е 18 милиона лева. Възможно е обаче да се увеличи тройно, ако лабораторните анализи увеличат чистотата. Шофьорът на камиона е иранец и засега не дава обяснения.

За заблуда на врага в сандъците на камиона са били скрити и хиляди кутии цигари. От МВР определиха удара като подарък за вчерашния им професионален празник. Това е най-голямата спряна пратка от 5 години насам.

„200 кг хероин не се преняся случайно”, коментира главният секретар на МВР Георги Костов.

Тепърва ще се разследва дали пратката е част от канал. По документи камионът е пътувал от Турция за Холандия. Предсти да бъдат отворени и останалите 40 000 кутии с домати и количеството дрога да се увеличи.

Репортер: Димитър Иванов

По темата