Той ще се плаща изцяло от работодателя

Управляващите са готови с нов ред за облагане, свързан с "данък уикенд". От началото на годината влязоха неясни текстове, според които компаниите трябва да отчитат колко се ползват фирмени коли, имоти или телефони за лични цели и да връщат част от ДДС-то на държавата.

След протести управляващите обещаха бързо да разпишат по-точни правила, които да не водят до бюрокрация и да не позволяват данъчен произвол. Сега част от обещанието се изпълнява, пише днес "Капитал дейли". 

Според промени в Закона за корпоративното подоходно облагане, внесени от Менда Стоянова и група народни представители от ГЕРБ, полученият в натура доход от служителя или мениджъра - например от ползването на фирмен автомобил или телефон, ще се облага с "плоска" ставка от 10%, вместо върху сумата да се дължи и данък общ доход, и осигуровки. Данъкът ще се плаща изцяло от работодателя и служителят няма да дължи нищо.

Заради липсата на този обещан още през февруари ред много компании отлагаха декларирането, че фирмени активи се ползват и за лични нужди. По тази причина в бюджета през първите месеци влязоха минимални суми ДДС от този "данък уикенд". Макар да е неизгодно, много фирми през последните месеци директно продадоха луксозните си джипове на собственика или мениджъра, за да избегнат бюрокрацията.

Еднократната ставка за работодателите ще е 10% върху отчетените разходи (например гориво, амортизации, ремонт, паркинг и други) по лично ползвани фирмени активи. Промените ще бъдат разгледани на заседание на бюджетната комисия в сряда. Данъкът ще е окончателен и подлежи на деклариране и внасяне веднъж годишно – в срок до 31 март на следващата календарна година. Промените ще влязат със задна дата – от 1 януари 2016 г.