Близо 9000 военни и полицаи бяха отстранени от работа след oпита за преврат

Турция би могла да загуби своето членство в НАТО, ако не успее да спази принципите на демокрацията след опита за преврат в страната миналата седмица, предупреди държавният секретар на САЩ  Джон Кери, цитиран от  в. "Indipendent" и БГНЕС. 

По темата

По време на съвместната си пресконференция с върховния представител по външна политика и сигурност на ЕС Федерика Могерини, държавният секретар на САЩ призова правителството в Турция да спазва върховенството на закона.

Докато Могерини заяви, че страни, които позволяват смъртното наказание, не могат да се присъединят към ЕС, Кери допълни, че „НАТО също има изисквания, уважаващи демокрацията“. По неговите думи Вашингтон ще подкрепи изправянето на извършителите пред правосъдието, но също така наблегна на важността да бъдат спазвани демократичните правила в държавата.

В своето изказване Кери също така заяви, че Турция трябва да представи доказателства, с които да подкрепи исканията си за екстрадирането на духовника Фетуллах Гюлен. Според властите в Анкара Гюлен е основната фигура зад проваления преврат. От края на 90-те години духовникът се намира в самоналожено изгнание в САЩ.