Отстранени от постовете си бяха и 245 служители на спортното министерство

Чистката в армията, съдебната система, държавната администрация, образованието и медиите в Турция достигна плашещи размери - до вчера уволнените бяха 50 000 - и продължава.

По темата

От постовете си в Министерството на младежта и спорта бяха отстранени 245 души.

Сред уволнените служители в Министерския съвет са и 10-има инженери-компютърни програмисти, за които разследващите изясниха, че изнасят секретни данни от сферата на финансовото разузнаване в Twitter под името Фуат Авни.

Бившият ректор на университета „18 март“ в Чанаккале проф. д-р Седат Лачинер и брат му доц. д-р Ведат Лачинер бяха задържани в сряда и, след бързо производство - оставени за постоянно в ареста. Професорът е експерт по тероризъм.

С решение на Съвета за висшето образование от работа са отстранени и други трима ректори. Във вторник бяха поискани оставките на 1 577 декани на факултети, а ден по-късно те вече са попадени и приети.

Председателят на съвета проф. Йекта Сарач съобщи в Twitter, че овакантените позиции бързо ще бъдат заети от нови хора, а решенията по този казус са съгласувани с министъра на образованието.

В университета в Истанбул, заради връзки с групировката на Гюлен, са уволнени 95-има преподаватели.

В Анкара започна разследване по същите подозрения и за оказано пряко съдействие на превратаджиите срещу 900 служители в дирекцията на полицията. По време на ареста на районен полицейски директор в Гюдюл помощник-комисар се простреля с пистолета си и по-късно почина в болница.