Как може да посадим растение само във вода?

Момче от Видин отглежда чиста, здравословна храна, без никаква химия в нея. Постига го с така наречената аквапоник система, която се състои от комбинирано отглеждане на риби и растения във вода, без да има необходимост от почва.

По изграждането на аквапоник системата, Петър се запалва от от клипчета в интеренет. И решава да експериментира.

По темата

"В една екосистема, в която рибите и растенията са в непрекъснат баланс помежду си и едните не могат без другите", обяснява Петър Пасков.

За целта купува риби, семена за зеленчуци, няколко бидона и за останалото импровизирал сам. Така изгражда своята аквапоник система. Система за отглеждане на растения без грам почва, само с вода и риба.

"Всичко започва с храненето на самата риба, всеки ден, трябва да се храни с определен грамаж храна, която да съответства на растенията, които ги има в системата", добавя Петър Пасков.

След това водата от рибата се пречиства от големите отпадъци и циркулира към цялата система от растения.

"Водата започва да преминава отгоре в горното легло, минава през всички растения, спуска се през долното легло като целта е да мине през повече растения, за да се пречисти", разказва още Пасков.

В аквапоник системата на Петър има 10 тона вода, 150 шарана и място за около 900 растения.

"Не се използват никакви препарати, защото препаратите ако се използват в растенията могат да взаимодействат с водата и да убият рибата, а препаратите, които се използват за рибата могат да убият самите растения", признава Пасков.

За това с вредителите върху растенията му се наложило да използва калинки. За събирането им се включило цялото семейство. В момента, Петър отглежда рукола, копър, репички, чери домати, пипер, ягоди и всякакви видове подправки. Системата може да се построи навсякъде, стига да има вода и електричество.

Репортер: Биляна Борисова