То вече се предлага от Александровска болница

Ново персонализирано изследване ще ни казва кое лекарство ще ни помогне най-добре да преборим рака.

По темата

Изследването вече се предлага от Александровска болница в София и е подходящо за хора с хистологично доказан карцином на гърдата, стомаха, дебелото черво и панкреаса. Идеята – на пациента да се предложи най-добрата възможна терапия за него.

Как протича изследването? Лекари от болницата взимат биологичен материал (парафиново блокче с туморната тъкан или венозна кръв) от пациента се изпращат в сертифицирана немска лаборатория за определяне на структурата. Пробите се изпращат в сертифицирана немска лаборатория за определяне на структурата на ДНК, а след това се прави подробен биоинформатичен анализ.

До 45-ия ден от взимането на пробите пациентът получава информация кои лекарства биха били най-подходящи за него, има ли ги у нас и ако са нови – къде и как протичат клиничните проучвания. Докладът, който му се предоставя, ще е изготвен от екип от лекари, молекулярни биолози, генетици, биоинформатици и статистици.

За разлика от съществуващи тестове, които проверяват само ограничен брой гени, обикновено не повече от 300, персонализираното генетично изследване покрива цялата кодираща част на генома - 22 000 гена и повече от 200 000 възможни мутации. У нас то не се поема от Здравната каса и се заплаща изцяло от пациента, обясниха от болницата.

Координатор на изследването в УМБАЛ „Александровска” е д-р Мариела Василева, genome@abv.bg.