Умишлен ли е палежът?

Пожарът в Тютюневия град в Пловдив беше потушен, но сградите, които са паметници на културата, са напълно унищожени. Заплахата се крие в това, че те могат да рухнат всеки момент. Именно поради тази причина беше решено четири улици в близост до опожарените сгради да бъдат затворени в следващите три дни. 

По темата

Цяла нощ екипи на пожарната се бориха с огнената стихия. Малко преди полунощ от пламъците рухна и четвъртият поред склад. Огънят обхванаха цялата сграда, а в небето се издигаха  сажди, които след това падаха на земята. Той е на една улица разстояние от другите горящи сгради, които увеличава подозренията за умишлен палеж. 

Целият наличен състав на пожарната беше мобилизиран. В района се носеше силна миризма на нафта. Хората предположиха, че пожарът е предварително планиран, за да се разчисти апетитният терен за строеж. 

Съмнения се пораждат и от факта, че огънят от четвъртия склад се е разпространил изключително бързо, а пламъкът е бил с нехарактерен син цвят. В района се носи мирис на нафта.

"За четвъртия склад повтарям, че нещата там бяха неспецифични - бурно развитие на пожара, внезапно разпространение на много голяма площ. Това е нещо, което не наблюдавахме при другите складове", посочи инспектор Цвятко Дешев от „Пожарна безопасност“- Пловдив

Заради създалата се опасност за пешеходци и шофьори периметърът на безопасност беше

разширен. Бяха евакуирани и хората, които живеят в къщи в района около горящия склад. 

Паника и ужас обзе хората, които живеят до четвъртия склад, защото пламъците стигаха на 50 метра от къщите им. 

Кметът на Пловдив Иван Тотев заяви, че местната власт  няма представа кои са собствениците на четирите опожарени склада и къде се намират.  В администрацията не е постъпвало официално искане сградите да бъдат съборени.

В крайна сметка невижданата досега огнена стихия унищожи голяма част от емблематичния Тютюнев град. Изгорелите складове са на метри от незаконно бутнатия тютюнев склад, който предизвика скандали преди няколко месеца. 

Министърът на културата Вежди Рашидов разпореди да бъде извършена спешна проверка на място заради изгорелите складове. Те са част от групов паметник на културата, наречен „Уличен ансамбъл „Иван Вазов“ – „Цанко Дюстабанов“. Отделно от това два от складовете са декларирани и самостоятелно като културна ценност. Сградите са защитени по смисъла на Закона за културното наследство.

След приключването на проверката Министерството на културата ще предприеме предвидените в закона мерки за установяване на възможностите за възстановяване на архитектурния ансамбъл. 

Репортер: Благой Бекриев

Вижте уникални кадри с дрон, които ни бяха предоставени от Георги Стефанов-VISIO.