Експертите следят за продажба на стари бележници

Министърът на образованието Меглена Кунева, председателят на Комисията за защита на потребителите и нейни служители направиха проверка на сергиите на столичния площад "Славейков", които предлагат учебни помагала.

СНИМКИ ОТ ПРОВЕРКАТА ВИЖТЕ ТУК

Целта бе да се открият недобросъвестни търговци, които продават новите бележници на цена, различна от тази на корицата, или с липсваща графа “Информация и похвали”.

Председателят на КЗП Димитър Маргаритов припомни, че миналата година са предотвратили опит за извършване на фрапантно нарушение – продажба на бележници и лични карти само в комплект, и то с подвързия, което завишавало цената многократно.

Освен това следим и за качеството на ученическите стоки като цяло. Например, дали отговаря описанието за анатомични раници на това, което се предлага. Следи се и за истинността на промоциите”, каза Маргаритов, цитиран от БГНЕС.

Той посочи, че проверките са започнали още преди седмица и ще продължат до началото на учебната година. До момента не са установени сериозни нарушения. За такива обаче санкцията може да достигне до 30 000 лева за първо нарушение и до 50 000 лева - при повторно.

Учителите трябва да направят необходимото, за да посъветват родителите кое е най-добре да се купи и дали ще има нужда от това. Свободата идва и с преценка", коментира просветният министър.

Тя подчерта, че помагалата за учебния процес са нещо, върху което МОН има контрол.

Ние утвърждаваме допустимостта на учебниците. Те след това биват избирани от учителите и тогава стават учебници, а помагалата не зависят от решението на МОН”, каза Кунева.