В следващите дни правителството ще реши дали да я смени

Интригата около българската кандидатура за шеф на ООН се заплита. В следващите дни правителството ще реши дали да оттегли Ирина Бокова, след като тя падна до 6-та позиция на изслушванията.

По темата

Самата тя заяви, че не вижда причина да се оттегля. А според експерти, единствено тя може да реши дали да се откаже от битката. Пред 24 часа Ирина Бокова коментира още, че с втори кандидат за ООН България ще стане за посмешище.

Повод за дебата дали страната ни трябва да оттегли българският кандидат за ООН беше предупреждение от премиера Борисов.

Социологът Андрей Райчев и българският журналист Георги Готев твърдят, че правителството не може да поставя условия пред кандидат, когото вече официално е подкрепило.

Мнението на режисьора Евгени Михайлов, което е един от най-явните критици на Ирина Бокова, е че тя вече е индивидуален играч и не разполага с подкрепата на държавата.

Вече се появиха твърдения, че възможният претендент в битката за генерален секретар на ООН, на когото правителството може да заложи, е еврокомисарят Кристалина Георгиева. От екипа й отказаха коментар по темата.

На този етап Ирина Бокова продължава да разчита на подкрепата на левите партии. Правителството за сега пази мълчание по темата.

Следващото гласуване за 9-тимата кандидати в битката е на 5-и октомври. Тогава за първи път за претендентите могат да се вдигат червени бюлетини. Което ще е знак, че претендентът, получил такава бюлетина не събира консенсус сред представителите на Съвета за сигурност на ООН.

Очаква се утре правителството да обсъжда темата. Чакаме и реакцията на Кристалина Георгиева. А още през август еврокомисарят отрече другите спекулации - че може би е вариантът на ГЕРБ за президентските избори.