Следващият вот ще е на 9 октомври

Ирина Бокова е на шесто място в надпреварата за следващ генерален секретар на ООН след днешното пето поред тайно гласуване в Съвета за сигурност. Тя е получила 6 гласа "насърчавам", 7 "не насърчаваме" и 2 "без мнение". Това е най-лошото представяне на Бокова до момента. 

По темата

Бившият португалски премиер Антониу Гутериш, който спечели всички останали четри гласувания,  продължава да е начело в надпреварата и след днешния вот. На второ място е бившият сръбски външен министър Вук Йеремич. Трети е словашкият външен министър Мирослав Лайчак.

Следващият вот ще е на 9 октомври. Постоянният представител на Русия в ООН Виталий Чуркин заяви, че на този вот бюлетините на петте постоянни членки на Съвета за сигурнокст - САЩ, Русия, Китай, Франция и Великобритания - ще са с различен цвят от тези на десетте непостоянни членки, но гласуването ще остане тайно. Това позволява на кандидатите да видят дали някоя от петте постоянни членки ще им наложи вето. 

Припомняме, че на 13 септември премиерът Бойко Борисов обяви, че ако на петото гласуване Ирина Бокова не стане първа или втора, България ще оттегли подкрепата си за нея.

"Ако този кандидат беше излъчен от ГЕРБ, аз да съм го отзовал много отдавна - както направих с външния министър Румяна Желева, когато не се представи добре", коментира тогава Борисов. 

Още по темата - във видеото! 

Репортер: Ясен Дараков