В битката с болестта много важна е психологическата подкрепа, която у нас липсва

Всяка година повече от 35 000 българи разбират, че са болни от рак. В битката с болестта много важна е психологическата подкрепа, която обаче у нас все още липсва. Кой и защо реши да помага на онкоболни пациенти и то безвъзмездно – разказва екип на Новините на NOVA. 

По темата

Да се усмихваш широко въпреки диагнозата. Да запечаташ битката с рака на снимка само, за да му покажеш, че ще го надвиеш. Това на кратко е историята на Живка - история с щастлив край.

Ракът на млечната жлеза свързва няколко жени. Вече здравата Живка сега помага на болните. Центърът за подкрепа на онкоболни е събрал на едно място различни специалисти. Има психолог, рехабилитатор и човек, който знае всичко за перуките, ТЕЛК системата и правилното хранене. Разговорите там винаги са откровени и емоционални.

Липсата на места, на които онкоболните могат да намерят утеха и специализирана помощ, кара Невена Манолова да промени нещата. Така преди година младата жена открива първия от трите си центъра за безплатна подкрепа на онкоболни в памет на приятелката й Теодора Захариева.

По пътя на Живка сега минава Катя. Учителка по професия и с болест по наследство. Срещите в центъра обаче коренно променят нагласата на учителката.