Снимка: Thinkstock
Това сочи изследване на американски учени
Непромокаемите опаковки за пици, хамбургери и други продукти за бързо хранене съдържат съставки, част от които могат да навредят на здравето ни. Това сочат резултатите от изследване на учени от институт в Масачузетс, цитирани от БТА.
Веществата перфлуороалкил и полифлуороалкил са свързани с проблеми в детското развитие, намаляване на плодовитостта, увеличен риск от рак и заболявания на щитовидната жлеза.
Предишни изследвания са доказали, че опасните вещества могат да попаднат в храните, поставени в непромокаеми опаковки.
При най-новото проучване са тествани повече от 400 проби от опаковки от 27 вериги ресторанти за бързо хранене в САЩ. Оказало се, че в близо половината от хартиените опаковки и в 20 на сто от картонените има отличителен маркер за флуорирани вещества.