На 33 станции ще могат да се обменят до 400 велосипеда

Велосипеди под наем – услугата се въвежда за пръв път в София. За целта общината ще отдаде на концесия велосипеди и публични площи, върху които да се разположат стоянките. 

По темата

Колела под наем ще можем да наемаме най-рано след половин година. Те ще бъдат разположени на специални стоянки. На 33 станции ще могат да се обменят до 400 велосипеда. Те ще са разположени в централната част на града, а първият половин час от ползването им ще е безплатен. След това цената ще е 1 лев на час, а плащането ще става през телефона.

Повече от 20 години вече Цветан не слиза от колелото. Пропътувал е много километри както у нас, така и в чужбина на две колела. За него, а и за останалите колоездачи, препятствията по пътищата са безброй.

Според Цветан концесията е добра идея, стига да не бъде опорочена. След като се направи инфраструктурата, велосипедите под наем биха били улеснение за туристите, а и за всеки, който иска да ходи на работа с колело. Тази практика е развита от години в европейските столици и работи добре. У нас ще стане чрез концесия за осем години.

Всички велосипеди ще са оборудвани с GPS-и, за да може да се следи местоположението им, да се осигури охраната им, а и да се съберат аналитични данни за местата, на които най-много се кара колело в София.

Обмисля се и разширяване на веломрежата като част от мерките за по-чист въздух в София.