На пътешествие до Буенос Айрес ни отвежда Живко Константинов

Домове, сглобени от парчета ламарина и боядисани с остатъците от корабна боя. „Ла Бока” е един от най-цветните квартали в света.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Пиршество на цветовете. Това е един от най-колоритните квартали на Буенос Айрес. И задължителна спирка за всички туристи.

Легендарният квартал е сглобен от фантазията на емигрантите от Генуа.

„Едни от първите преселници от Европа в Аржентина са били италианци. Като са слезли от кораба на това пристанище, са си направили къщи от ламарина. Това са имали под ръка. И са ги боядисали във всякакви цветове, на корабите с това са разполагали”, разказва Гергана Лаптева.

Емигрантите прииждали на доковете в устието на река Риачуело. Оттам идва и името „Ла Бока” - Устата. Друга легенда гласи, че е наречен на генуезкия пристанищен квартал „Бокадазе” в превод - уста на магаре.

Снимка: Живко Константинов

Пъстрите архитектурни кръпки от парчета ламарина и дъски са една от най-магнетичните атракции на града на чистия въздух.

Фотографът Иглика Трифонова не може да спре да щрака, разхождайки се по емблематичната улица „Каминито”.

„Усещането, особено за фотографите, е страхотно, защото всичко е цветно, хората са позитивни, танцуват, предлагат да танцуваш с тях. Това са всички най-весели цветове, тук няма черно, няма бяло. Всичко е цветно, дори хората”, заявява Иглика Трифонова.

В „Ла Бока” се намира и прочутият стадион „Ла Бомбонера”. На всеки ъгъл срещаме и легендата Марадона.

Снимка: Живко Константинов

„Това е радостта на всички фенове на футбола. Бомбонерата на Дон Диего Марадона! Тук са играли световни звезди на аржентинския футбол - Марадона, Меси”, разказва Станимир Модев.

Посещаван от хиляди туристи, „Ла Бока” си остава един от най-бедните и опасни квартали в Буенос Айрес. Тук можете да бъдете заплашени или ограбени, затова бъдете нащрек, докато се любувате на шарените постройки.

На раздяла с квартала аржентинците продължават с наслада да разказват на всеки чужденец любимия си виц: „Мексиканците са произлезли от маите, перуанците - от инките, а ние - от корабите”.