КЗК обаче забрани на търговците да си говорят за цени

Няма картел при горивата. Това обяви Комисията за защита на конкуренцията, след проверка, продължила повече от година. Въпреки това антимонополният орган наложи безпрецедентни мерки срещу търговците на горива. 

ПРОВЕРЯВАТ БЕНЗИНОСТАНЦИИ, СОБСТВЕНОСТ НА РАЗЛИЧНИ ТЪРГОВСКИ ВЕРИГИ

По темата

Комисията, която допреди няколко месеца твърдеше, че има категорични доказателства, че шест вериги бензиностанции са договаряли цените си и че те ще бъдат глобени, днес обяви, че няма основание производството срещу тях да продължи.

И все пак КЗК им налага някои забрани. В срок от 30 дни бензиностанциите трябва да променят вътрешните си правила, така че да не се допускат служителите им да контактуват с колегите си от конкурентните фирми. Забранява се и обсъждането и предаването на търговска информация между служителите на бензиностанции.

Че е имало вътрешна кореспонденция между служители и директори на конкурентни бензиностанции е сигурно. В решението на Комисията за защита на конкуренцията са приложени имейли, от които е видно, че са обсъждани цените между конкуренти бензиностанции.

„Не е сериозно да се смята, че има публична комуникация между играчите за това как да се определя цената на бензиностанциите”, коментира енергийният експерт Мартин Владимиров.

„Досега никога не сме водили комуникация за цени, няма да го правим и в бъдеще”, заяви Андрей Делчев от Българската петролна и газова асоциация.

Според много шофьори обаче има картел, защото цените на бензиностанциите са едни и същи.

Причината - конкурентните компании се придържали към сходни цени, за да не губят клиенти. А за тарифите на конкурентите се информирали от таблата на бензиностанциите.

„Картел не може да се докаже, защото картелът изисква доказателства за умисъл. Агенцията не е способна да си свърши работата. Не е способна да стигне до ясни тези и изводи, които да не са оборими в съда”, коментира Мартин Владимиров.  

А новите мерки на антимонополната комисия били не наложени, а самоналожени от бранша.

„Очакваме служителите да имат такова поведение, че да елиминират всяко съмнение”, заяви Андрей Делчев.

А рязката смяна в преценката на КЗК за пазара на горива и то в рамките на по-малко от половин година не е изненада за петролните компании.

„Това, което се случи, е, че всяка от петролните фирми, които бяха заподозрени, ангажира защитата си, представи гигантски по обем доказателства, така че добросъвестният прочит води до изводи, различни от онези, които комисията е имала преди 3 месеца”, коментира Андрей Делчев.

От Комисията за защита на конкуренцията отказаха да коментират как са стигнали до заключението, че няма картел при горивата. Подробности от проверката им се очакват в петък.

Решението с безпрецедентните мерки срещу търговците на горива у нас може да се обжалва пред Върховния административен съд в срок от 14 дни. В бъдеще ако някой от служителите наруши новите правила, ще следват уволнения.

Репортер: Владислава Тричкова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.