Изпиването й го ангажира повече от всяка друга дейност

Чаша вино е като тренировка за мозъка, защото изпиването й го ангажира повече от всяка друга дейност, съобщи в. "Дейли мейл", цитиран от БТА. 

По темата

Пиенето на вино предизвиква реакции както в сензорните, така и в емоционалните части на мозъка. Движението на напитката през устата и на наситения с алкохол и аромати въздух през носа предизвиква мозъка да определи букета.

Най-важната част от това "активиране на мозъка" е, когато издишваме наситения с вино въздух, след като сме го помирисали. То е по-силно като стимул от наслаждаването на музика или дори решаването на трудна математическа задача.

Букетът се изгражда в мозъка подобно на цветовете, но зависи и от емоционалната връзка на пиещия с виното в чашата. Мозъкът изгражда цветовата картина с информация от очите как светлината пада върху заобикалящите ни обекти.

Възприемането на виното обаче зависи много от спомените ни и емоциите, както и от тези на хората, с които го споделяме. Други фактори, които се отразяват върху вкуса на виното, са полът, възрастта, генетично обусловеният състав на слюнката.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.