Приложението се продава от една седмица, но само в чужбина

Уникално изобретение, дело на българи! Благодарение на компютърна програма хората с далтонизъм, вече могат да видят истинските цветове. Това би помогнало на 300 милиона души с цветна слепота по света.

Първото приложение в света, с което далтонистите могат да видят истинските нюанси на цветовете, вече е реалност. И е изобретено от двама българи - Дани и Васко. 

По темата

Хората, които страдат от цветна слепота, са около 300 милиона души в света. Те имат най-голям проблем с разпознаването на червения, зеления и синия цвят. Не могат да ги видят във всичките им нюанси, а понякога изобщо. 

Дани и Васко се срещат за първи път на събитие за програмисти. Тогава били в различни екипи, но започнали да обсъждат идеи и така вече 4 месеца работят заедно.  Дани е създателят на приложението, а Васко е този, който го реализира на пазара. 

Видовете далтонизъм са няколко. Точно заради това програмата и промяната на цветовете се променя индивидуално на момента за всеки човек. Така от една идея, двамата днес  вече имат своя фирма. И проекти, за които никой досега не се е сетил. 

Приложението се продава от една седмица, но само в чужбина. За България, създателите имат друга идея. 

Репортер: Глория Николова 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.