Как ще се издават експертните лекарски решения занапред?

Обещаният край на кризата в ТЕЛК се отлага. Днес се очакваше от здравното министерство да пратят конкретни инструкции на лекарите, как да продължат работа, след като съдът отмени методиката за освидетелстване. Оказа се, обаче, че здравните власти нямат законови правомощия да дават такива указания. Как ще се издават решения занапред?

Вече няколко хиляди пациенти са със забавени решения от ТЕЛК само за седмица. Откакто отпадна методиката за определяне на процентите на трайната неработоспособност, лекарите не връщаха пациенти, но и не можеха да издават решения за освидетелстване.

По темата

От ТЕЛК спряха да освидетелстват трайно пациенти с повече от едно заболяване преди повече от десет дни.

„Те са прегледани, документите им са валидни, ще бъдат валидни в момента, в който да тръгнем да издаваме решения, но не можем да го издадем, защото решение върху отменен административен акт фактически е нищожно”, коментира д-р Боряна Холевич.

Обещаните инструкции от здравното министерство така и не пристигнаха. Затова лекарите продължиха да работят, както и през миналата седмица.

„Издаваме решения за временна неработоспособност, на хора за помощни изделия, отговори на писма на работодатели, обжалвани болнични листове и хора с едно единствено заболяване – случаи, в които няма нужда от методика за изчисляване на процент”, добавя д-р Боряна Холевич.

А междувременно, десетки пациенти, които имат повече и трайни увреждания, отново си тръгват без решения. И без надежда да получат навреме инвалидните си пенсии. Такъв е и случаят на Лиляна Илиева.

„Докато не дойде решението от ТЕЛК, как ще взема тая пенсия, как ще взимам тия лекарства, като те с намаление са ми 60 лева. Съпругът ми взима 200 лева, с моите 130 – докъде?”, пита Лиляна Илиева.

„Реално има забавяне, да, защото обезщетенията се плащат от момента, в който експертното становище постъпи в НОИ”, казва още д-р Боряна Холевич.

Кога и как ще бъдат компенсирани забавените решения все още не е ясно  засега се чака нова методика. Новата наредба за медицинската експертиза, която се очаква да улесни лекари и пациенти, вероятно ще бъде готова до няколко седмици. В момента се чака само позицията на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Репортер: Деница Суруджийска

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.