Ще бъде открит и специален телефон за анонимни сигнали

Държавата подема кампания за гарантиране на спокойствието по черноморските курорти.

От началото на месеца в „Слънчев бряг” има засилено полицейско присъствие и видеонаблюдение. Пристигнаха и първите 130 командировани полицаи от вътрешността на страната. До края на сезона те ще бъдат близо хиляда. Ще дежурят със свои колеги от други държави. 

По темата

А днес вицепремиерът Валери Симеонов даде старт на мащабни проверки по заведенията, които ще бъдат санкционирани за наднормен шум.

Често високите децибелите от дискотеките по морето се чуват в околността. А телефонните оплаквания през лятото валят. Санкциите обаче са малко, а налагането им - трудно. Затова държавата обеща да помогне.

„Приоритетно и на първо място ще бъдат извършвани мащабни проверки по всички направления на заведенията, които си позволяват наднормен шум във времето за почивка”, заяви Валери Симеонов.

Открива се и национален телефон, на който всеки може да сигнализира за завишен шум. Ще се приемат и анонимни жалби.

Ще се засили и дейността на двата междуведомствени центъра в Бургас и Варна.

„Допълнително ще ги активизираме, ще пусна едно писмо да съдействат всячески и особено за този шум, който тормози всички”, заяви вътрешният министър Валентин Радев.

„За миналата година имаме санкционирани около 200 юридически и физически лица по този казус”, заяви гл. инспектор Живко Даскалов, началник на РУП-Несебър.

Кметовете на морските курорти също търсят решение на проблема

„След 24 часа не толерираме повишаване на шума и звената, които отговарят за това в случая са безкомпромисни”, заяви кметът на Поморие Иван Алексиев.

Освен с шума по курортите, държавата се закани и на сенчестия бизнес.

Вицепремиерът Валери Симеонов обяви, че властта ще е  безкомпромисна срещу тези, които заобикалят закона, не плащат данъци, ощетяват бюджета и създават негативен имидж на България.

Още по темата вижте във видеоматериалите.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.