Това сочат първите резултати от предсрочните избори

По темата

Тереза Мей остава начело на Великобритания и ще състави правителство, въпреки че нейната партия изгуби абсолютното си мнозинство в парламента. Премиерът обяви това след среща с кралица Елизабет II в Бъкингамския дворец.

"Ще поведа страната в това „критично време” и през решаващите преговори за Brexit, които започват едва след 10 дни", заяви тя и обеща да изпълни волята на британския народ и да изведе Великобритания от ЕС. 

Нейните консерватори спечелиха изборите, но загубиха мнозинството си в парламента. Мей обяви избори с надеждата да увеличи мнозинството си в парламента, а вместо това губи 12 депутати и ще трябва да формира коалиция, за да остане на власт. Самата Мей каза, че няма да подаде оставка и отиде при кралицата да иска мандат за ново правителство с подкрепата на юнионистите от Северна Ирландия. Те имат само 10 депутати в долната камара и са привърженици на Brexit.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ИЗКАЗВАНЕТО Й

Въпреки че отново са втори, лейбъристите се чувстват победители. Те печелят 29 депутатски места повече и искат Тереза Мей да не се опитва да прави нов кабинет.

"Премиерът свика тези избори, защото се нуждаеше от мандат. Но с мандатът, който поиска, Консерваторите загубиха места, загубиха гласове, загубиха подкрепа, загубиха доверие. Мисля, че това е достатъчно и трябва да има правителство, което наистина ще представлява всички граждани на тази държава", заяви лидерът на лейбъристите Джеймс Корбин. 

На първите страници на вестниците се повтаря думата "хаос". А по улиците на Лондон искат промяна.

Брюксел следи ситуацията отблизо. Засега няма индикации, че ще настъпят промени в позицията на Лондон за Brexit.

"Надявам се, че Великобритания остават готови за планираното начало на преговорите за Brexit. В Комисията сме готови да започнем да преговаряме още утре, ако трябва. Надявам се, че няма да ни се наложи да отлагаме още", коментира председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер.

В първите часове на търговия на борсите британската лира се срина. Валутата загуби 2 процента от стойността си, като пазарите очакват нестабилност след лошото представяне на управляващите.

Кореспондент: Николай Барулов

Гледайте повече във видеото.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.