"Не забравяйте, че Южният фланг на НАТО не е възможен без Турция", посочва Си Ен Ен Тюрк

Широк отзвук в турските медии след посещението на премиера Бойко Борисов в Анкара. Няколко местни вестници обявяват от страниците си, че България е истински приятел на Турция.

"България е истински приятел на Турция" - това e заглавието в няколко турски вестника - "Сабах", "Пусула", Сон дакика", "Хаберлер". Изданията цитират думите на Йълдъръм към българския му гост: "Показахте, че сте наш искрен приятел". 

Всички цитират изразеното задоволство на министър-председателя Бинали Йълдъръм за подкрепата, която Борисов е оказал след осуетения опит за преврат през юли миналата година.

Всички турски издания отбелязват, че Борисов е бил посрещнат с военни почести в правителствената резиденция "Чанкая" в Анкара. "Бинали Йълдъръм и българският гост постояха на терасата, откъдето се открива панорама към града, и си поговориха, след което се премина към официалните разговори",отбелязва "Миллиет".

По темата

"Южният фланг на НАТО не е възможен без Турция. Нека никой не забравя това", посочи Си Ен Ен Тюрк в репортаж с картина от визитата на Борисов. Телевизионният канал акцентира, че отношенията с ЕС са били приоритет в двустранните разговори на Йълдъръм и Борисов. "Сигурността на Европа започва от Турция и България ", посочва телевизията, цитирайки турския премиер. 

Вестниците "Хюрриет", "Миллиет", изданието "Хаберлер" слагат акцент върху снощната среща между турския президент Реджеп Тайип Ердоган и премиера Борисов в двореца "Бештепе". Без да съобщават подробности, медиите пишат, че разговорът се е провел насаме между двамата и е продължил 1 час и 10 мин. Информациите са придружени със снимка на Борисов и Ердоган.
Европейската тема е предмет и на кореспонденцията в изданието "Хабер 50". Посочвайки, че Борисов е дошъл в Анкара след Париж и Берлин, то отбелязва, че "визитата е знакова, българският премиер посочи, че неговата страна, освен че се намира между Европа и Азия, в същото време е и член на европейското семейство".

Изданието акцентира и на положителната оценка, която Борисов е дал на турско-българското сътрудничество за разрешаване на бежанската криза.

"Към момента няма натиск към българската граница и това се дължи на споразумението, което бе подписано между Турция и България. Усилията, които положи Турция, са похвални, защото така бежанският поток бе задържан далече от границите и опазихме границата, която е не само граница на България, но е и външна граница на Европа", цитира изданието думите на Борисов. 
Анадолската агенция в обширна кореспонденция от пресконференцията на двамата премиери цитира изявлението на турския премиер, че "в решенията си отсега нататък ЕС трябва да взима под внимание тази реалност. Важността на отношенията между ЕС и Турция нараства още повече в бъдеще, като се има предвид, че в района може да ескалират някои събития".

Анадолската агенция отбелязва още, че в 12-месечния план за отношенията между Турция и ЕС е включена среща между външните министри на Турция и на общността, актуализация на европейското митническо споразумение, както и изпълнението на мигрантското споразумение, което турската страна обвързва с отмяната на визите за турските граждани в шенгенската зона.

Анадолската агенция посочва, че Йълдъръм в скоро време ще посети България. Ще продължи обсъждането на възможностите пред двустранните отношения, какво може да се направи още за просперитета на двете страни и на двата народа, посочва агенцията. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.