Решават съдбата на европейците, които живеят на Острова

Преговорите между Великобритания и Европейския съюз за напускането на Обединеното кралство започнаха.

Разводът започна една година след референдума, на който по-голямата част от жителите на Острова гласуваха за отделяне от Общността.

Преговорите трябва да приключат до края на март 2019 г. и ще доведат до значителни промени във финасирането на ЕК и бъдещите отношения с Острова.

Въпреки атентатите, неясния резултат от изборите и трагичния пожар в Лондон Brexit започна по график. Днес се проведе първия тур на преговори и надеждите, че раздялата с Обединеното кралство можеше някак да се размине, бяха заменени от прагматичния език на адвокатите. Като всеки развод подялбата касае пари, имущества и обезщетения. Експерти оценяват, че напускането на Великобритания може да й струва100 милиарда евро.

Напускането на страна-членка е предвидено от европейските договори, въпреки че тези, които писаха Лисабонското споразумение, едва ли са си представяли, че предвиждащия такава опция член 50 ще бъде задействан някога и то от един от основните участници в касата на ЕС.

Именно финасите ще са най-тънката част от преговоите. Великобритания ще се бори разводът да й струва по-малко и опази някои търговски привилегии.

Европа настоява Лондон да уважи финасовите си ангажименти към ЕС и да продължи да плаща членския си внос до напускането си.

По темата

България е разработила различни сценарии за изхода на преговорите. Brexit може да ни струва около 4-5 милиона евро, а в най-песимистичният вариант - около 50 милиона отгоре.

Брюксел настоява преди да дискутира за финансови копмромиси да получи гаранции за свободата на движение, престой и работа на европейските граждани на Острова. Българите там са 65 хиляди.

Каквото и споразумение да бъде прието, то трябва да се ратифицира от Европарламента, националните парламенти и да се одобри от всички страни членки.

В края на седмицата лидерите на ЕС, които ще се съберат в Брюксел ще бъдат запознати с изхода на първия тур от преговори. Най-тънката част от преговорите ще започне по време на българското председателвто. България ще има представител в преговарящата група.

Страната ни има претенции и да получи една от агенциите, които се намират в Лондон и след напускането ще бъдат преместени. Става въпродс за агенцията за лекарствата. Там обаче конкурентите ни с претенция за домакинство са много силни.

Репортер: Антоанета Николова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.