Как се стигна до раздора в едно от най-елитните училища у нас?

Раздор в едно от най-елитните училища у нас. Недоволство на родители на деца от Софийската математическа гимназия. Те настояват за връщането на преподаватели, уволнени след края на учебната година. Родителите се борят за възстановяването на двама учители - по математика и по български език.

Петя Тодорова работи в СМГ от 26 години, уволнена е след като става част от националната комисия за подбор на кандидати за състезанието "Европейско кенгуру". 

„Не разбирам как един член на едно училище може да лобира за едно училище. Много е лесно един учител да бъде набеден. Категорично не съм съгласна с мотивите”, коментира Петя Тодорова, преподавател по математика.

По темата

„Думата уронване на престижа ни взриви, защото г-жа Тодорова гради от години престижа на това училище”, на мнение е Станислава Дурева, родител.

Божидар Георгиев е другият освободен. С прекратен срочен договор. А от Регионалния инспекторат по образованието назначиха проверка.

„Между работодател и работник има само отношения и ако там има търкания съда е този, който може да реши”, коментира Ваня Кастрева, началник на Регионалния инспекторат по образование.

В края на лятото Софийската математическа гимназия ще набира нови преподаватели, но родителите и ученици са категорични - кадровите решения не трябва да пречат на учебния процес.

Репортер: Ивета Шилигарова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.