Какви са страховете на хората и обяснението на институциите?

Жителите на варненското село Чернево на протест срещу изграждането на депо за химически отпадъци. Хората са иницирали референдум, който обаче е атакуван в съда.

Хората от селото са спазили всички процедури и събраните подписи са направили референдума задължителен. Той трябва да се проведе на 20 август. Това обаче оказва се е под въпрос, защото общината и областната администрация протестират срещу референдума. Какви са страховете на хората и обяснението на институциите?

Хората не искат селото им да се превърне в химическо гробище. Новината, че химическия завод „Соловей Соди“ иска да изгради там депо за неопасни отпадъци се посреща с огромно неодобрения.

Хората започват да живеят на кредит към природата

СРЕЩУ ПЛАСТМАСАТА В ЧЕРНО МОРЕ: Кораб на "Грийнпийс" идва у нас

Сметище по български (ВИДЕО)

„186 000 тона на 500 метра от домовете ни производствени боклуци. Ето това ни притеснява. Водоемът на село Чернево е на 160 метра от депото за неопасни отпадъци, където ще се съхранява и живак”, разказва Валентин Георгиев, инициатор на референдума.

„Искаме Чернево да бъде Чернево, а не Чернобил”, казва Милко Михайлов, жител на с. Чернево.

Според адресната регистрация в селото живеят близо 1200 души. Повече от половината са се подписали за провеждането на референдум, което го прави задължителен. Дори е насрочена дата - 20 август, но оказва се това е под въпрос.

„Кметът на общината Павлин Параскевов реши да разпраща писма на всяка една институция дали да спира референдума на село Чернево, тъй като имало обжалване на Областния управител и Административния съд, която не спира изпълнението”, казва още Валентин Георгиев, инициатор на референдума.

Опитите ни да се свържем с областния управител на Варна не бяха успешни, но от Община Суворово твърдят, че засега референдум ще има.

Търсят решение за пожарите на сметището край Ихтиман (ВИДЕО+СНИМКИ)

Купища несъбрани боклуци в центъра на Варна (ВИДЕО)

Инсталират датчик за космически отпадъци на МКС

„Има информационен лист, поръчни са бюлетини, също и местата, където трябва да се гласува”, обяснява Павлин Параскевов, кмет на община Суворово.

От „Соловей Соди“ обясниха за NOVA, че депото ще отговаря на най-високите екологични и здравни стандарти и няма да има запрашаване. Хората обаче са категорични, че няма да допуснат изграждането на депото и са готови на гражданско неподчинение.

Репортер: Нивелина Няголова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.