Втори ден битка с огъня на два фронта

Втори ден битка с огъня на два фронта. В Бургаско десетки къщи и временни постройки са напълно унищожени, а хората упрекнаха пожарната, че се е забавила. В Пловдивско гасенето на най-голямата кравеферма у нас продължава втори ден. Щетите са за над половин милион лева. 

По темата

Пожарът край бургаското село Изворище вече е овладян. Четири масивни сгради и много селскостопански бараки са напълно опустошени. Унищожени са над 5000 декара, от тях 1000 са гора. Според кмета на селото е възможно небрежност при варене на буркани да е причина за пожара. Не се изключва и възпламеняване на изхвърлени край вилната зона боклуци и пластмасови бутилки.

Предполага се, че пламъците в Изворище са тръгнали от съседната вилна зона "Сухото дере", където десетки къщи вече ги няма. Хората разказват, че пожарните са пристигнали късно. Стигна се и до пререкания с пожарникарите.

Въпреки че пожарът вече е потушен, до вечерта там ще дежурят три пожарни автомобила. През нощта дежурството ще се поеме от горското стопанство.

Междувременно тази нощ отново се разгоря пожарът в най-голямата кравеферма у нас, която се намира край село Поповица. Малко преди полунощ ситуацията стана критична. Петметрови огнени езици се издигнаха над запалените сгради.

Четири пожарни коли през цялата нощ обливаха с вода периметъра около горящите бали и не позволиха пламъците да обгърнат и близките сгради. По обед пожарът в един от складовете беше напълно потушен, но заради високата температура на горене бетонната конструкция се напука. Според хората в селото пожарът е умишлен.

Съкращение на работници няма да има, но щетите във фермата са огромни. Две са основните версии за огнената стихия - че пожарът е тръгнал от една от машините, работеща в сеновала, а другата е незагасен фас.

Все още на място има тлеещи огнища и затова на място през нощта ще останат два дежурни екипа.

Заради продължаващите жеги у нас рискът от пожари расте. В следващите 24 часа най-сериозна опасност има за крайните западни райони, както и югоизточните. Утре в сила са предупреждения за горещини от първа и втора степен за цялата страна. Очакват се температури над 37 градуса. 

Репортери: Владислава Тричкова, Димитър Иванов, Благой Бекриев

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.