Приватизацията на завода ще се разследва

По темата

Започва унищожаване на опасен химикал в ”Полимери”, а приватизацията на завода ще се разследва. Това съобщи премиерът Бойко Борисов, наричайки сделката "пладнешки грабеж".

Държавата дава 15 милиона лева за изнасянето на тонове отровен химикал от фалиралото предприятие на семейство Баневи. Заради опасността в Девня няколко пъти е обявявано бедствено положение.

Някогашният свръхмодерен завод "Полимери" поставя в риск целия район около Девня заради резервоари, в които има трихлоретан - силно токсичен и разяждащ метала. Инсталация за утилизиране на веществото е имало, но била продадена от бившите собственици, твърди премиерът.

„Активите отиват за частниците, а вредният отпадък и утилизацията остават за данъкоплатците. Просто звучи като виц, но е факт”, каза Борисов.

Бившите собственици отричат информацията. В телефонен разговор Евгения Банева заяви, че премиерът е подведен. Били готови да предоставят документи, информация и много пъти те също алармирали за риска. Досега пострадали няма, но се появяват течове от резервоарите.

„Като си в непосредствена близост до продукта, усещащ парене, гадене”, обясни кметът на Девня Свилен Шитов.

Надписът "Внимание! Опасност за живота!" предупреждава за големия риск в завода. За да се гарантира безопасността, държавата всеки месец плаща около пет хиляди лева. А срещу 15 милиона лева отровата ще бъде изнесена в чужбина - първо в цистерни, защото дори железопътните релси от завода били разпродадени.

„Всичко това е разграбено и унищожено, а пък собствениците имат мерцедеси.... което ме принуди да дойда и да покажа на хората, вследствие на тази разбойническа приватизация, колко милиарда е загубила държавата, но и продължаваме да плащаме”, добави министър-председателят.

Затова със сделката се заел и главният прокурор Сотир Цацаров. Той, по думите на Борисов, е направил необходимите проверки с Варненския окръжен прокурор.

Така разследването на случая "Полимери" щяло да е срещу конкретен извършител, а за да си върне парите, държавата се нарежда на опашката на кредиторите на завода.

Срокът за изнасянето на отровния химикал от Девня е десет месеца.

По данни на местната власт новият собственик на разрушения завод ще използва всичко, което е останало в него, за скрап.

Репортер: Искра Урумова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.