Опасност за хора и населени места към момента няма

Екологична катастрофа в Пирин. Десетки години и милиони левове ще бъдат необходими, за да се възстанови изгорялата при пожара край Кресненското дефиле гора. Четвърти ден продължава борбата с огъня.

Властите за пожара: Изтегляме жандармерията, хората могат да се приберат спокойно

Въпреки че в петък ситуацията бе близо до овладяване, и в съботния ден огнената стихия не бе потушена напълно.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ МЯСТОТО

През деня се стигна и до друг пожар в район, който предизвика спиране на движението по главен път Е-79 в района на Кресна. Мярката бе заради силно задимяване в участъка, но бе свалена час по-късно.

„В голямата си част пожарът е ограничен. Няма опасност за населените места и хората. Надеждата е до края на деня пожарът да е локализиран напълно. Засегнатите площи са около 16 000 декара, от които 13 000 са залесени. Оттук нататък за гората следва почистване, което ще отнеме минимум една година. След това започват дейности по нейното възстановяване, което обаче е изключително скъпо. Нужни са около 15 милиона лева за това и поне 50 години”, обясни в „Събуди се” Дамян Дамянов, директор на Югозападно държавно предприятие. 

Природозащитниците са притеснени за биоразнообразието в района. Част от тях смятат, че пожарът е причинен умишлен заради предстоящото изграждане на магистрала „Струма” в района.

ПОЖАРЪТ НАД КРЕСНА: Огнеборци и военни гасят пламъците (ВИДЕО+СНИМКИ)

Два вертолета Ми-17 от състава на Военновъздушните сили се включиха и в неделя в гасенето на пожара. По искане на областния управител на Сливен военнослужещи от състава на Сухопътните войски се включиха в овладяването и потушаването на възникнал пожар между местностите Бармук баир и Батмиш край Сливен. 

От МВР отново призоваха пътуващите да се съобразяват стриктно с разпорежданията на органите на реда, а по последната информация от властите е, че опасност за хора и населени места към момента няма. 

Усилията за окончателното погасяване на пожара край Кресна ще продължат и тази нощ. Възстановено е изцяло електрозахранването в района. Влаковете също вече се движат. 

По случая с пожара ще работи Окръжна прокуратура - Благоевград.

Как минава работния ден на пожарникарите – гледайте във видеото.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.