Бандата, откраднала пари от банкомат в Сапарева баня, все още се издирва

Продължава издирването на тримата рецидивисти, които взривиха банкомат в Сапарева баня. Полицейската акция тече на територията на цялата страна. Засега няма данни престъпниците да са напуснали страната.

От сутринта около Перник имаше екипи на жандармерията, които проверяваха автомобилите по тесните междуселски пътища. В ареста обаче засега остава само човекът, помогнат на бандата да се измъкне.

Главният секретар на МВР: Издирваните след обира на банкомат са опасни

Технологията за взлом на банкомат се оказва не толкова сложна. Необходими са елементарни знания по химия и физика.

При взривяването на банкомат и по-конкретно на сейфа, в който са касетите с парите, се използва газ. Употребява се обикновено при оксижените и се продава свободно в търговската мрежа. Детонацията може да пръсне стоманената обшивка на сейфа.

Нормативната уредба у нас за сигурността на АТМ-устройствата не е достатъчна, смятат експерти и вече обсъждат затягане на режимите.

СЛЕД ВЗРИВА НА БАНКОМАТ: Един арестуван, издирват още трима (ВИДЕО+СНИМКИ)

Според специалистите трябва да е задължително поставянето на шокови и сеизмични датчици, както и системи за „боядисване на парите" при опит за взлом на банкоматите.

Дали и доколко обаче тези прости мерки ще влязат като задължения в новия закон за частната охранителна дейност ще реши парламентът.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.