Той излежаваше 26 доживотни присъди за убийство

Бившият "бос на босовете" на сицилианската мафия Тото Риина почина тази сутрин на 87-годишна възраст. Риина, известен с прякорите Звяра заради кръвожадния си нрав и Късия заради ниския си ръст (само 158 сантиметра), е починал в болница в северния италиански град Парма, научи NOVA от сина му.

ПРЕДИ ГОДИНА НАСЛЕДНИКЪТ НА МАФИОТА ПРОГОВОРИ ЗА NOVA. ГЛЕДАЙТЕ ТУК НЕГОВОТО ИНТЕРВЮ ЗА "НИЧИЯ ЗЕМЯ".

Здравословното състояние на прочутия мафиотски бос се влоши след две операции, които му бяха направени, след като бе диагностициран с рак.

Наследникът на Дон Корлеоне проговаря в "Ничия земя"

Той излежаваше 26 доживотни присъди за убийство, а отскоро беше настанен в болница заради влошено здравословно състояние. Тото Риина беше заловен в Палермо през 1993 г. след 23-годишно издирване. 

Мафиот поръчал убийството на дъщеря си, имала връзка с полицай

Смята се, че босът на Коза ностра е поръчал над 150 убийства. Сред жертвите му са едни от най-известните магистрати в Италия.

Ловецът на мафиоти Алфонсо Сабела: Беше невъзможно да ме подкупят (ВИДЕО)

Има подозрения, че именно Тото Риина е един от поръчителите на атентатите в Рим, Милано и Флоренция през 1993 г.

КОЙ БЕШЕ ТИТО ЗВЯРА?

Бившият "бос на босовете" на Коза ностра беше един от най-бруталните и всяващи страх кръстници на сицилианската мафия.

Салваторе (Тото) Риина, известен с прозвището Ла белва (Звяра), налагаше терор в продължение на близо 20 години в Сицилия и в самата Коза ностра, която оглави през 70-те години на миналия век.

Обвинен, че е поръчал над 150 убийства, с над 20 присъди доживотен затвор и известен най-вече като поръчител на убийствата на съдиите антимафиоти Джовани Фалконе (през 1992 г.) и Паоло Борселино (през 1993 г.), както и като един от главните организатори на кървавите атентати през 1993 г. в Рим, Милано и Флоренция (взели общо 10 жертви).

Тото Риина, наричан също Късия заради ниския си ръст (1,58 м) се намираше зад решетките от ареста си през януари 1993 г. Той винаги е твърдял, че не е свързан с Коза ностра, преди през 2009 г. косвено да признае ролята си.

Роден на 16 ноември 1930 г. в Корлеоне, близо до Палермо (Сицилия), на 18 години Салваторе, син на беден селянин, става член на мафията. След като излежава в затвора присъда за убийство, през 50-те години става един от хората на боса Лучано Лиджо (чието място заема през 1974 г.), издигайки се постепенно в йерархията на престъпната организация.

Първата заповед за задържането му е издадена през 1969 г., но успява да остане в нелегалност почти четвърт век, вероятно без изобщо да напуска Сицилия.
Наркотрафик, отвличания, рекет: Риина слага ръка върху всички традиционни сфери на дейност на Коза ностра. За да наложи своя клан - Корлеоне, в началото на 80-те години той започва кръвопролитна война, взела няколкостотин жертви, срещу старите палермски фамилии.
Тази война завършва с победата на Риина, който оглавява Cupola (ръководството на Коза ностра) през 1982 г., и бележи началото на кампания на насилие срещу представители на държавата.

ИЗКЛЮЧИТЕЛНО СТУДЕН

Жестокостта е в основата на падението му. Благодарение на свидетелствата на бивши мафиоти, приели да сътрудничат на полицията, сред които е и личният му шофьор, на хора, тормозени и сплашвани от мафиота, на 15 януари 1993 г. той е арестуван от силите на реда в предградие на Палермо.

Риина отрича обвиненията срещу него, твърдейки, че няма нищо общо с мафията и че е минал в нелегалност, за да избегне лъжливи обвинения.

Кадрите от разпитите му дават представа за интелигентността на Риина, който се държи като наивен и боязлив старик, но мрачният му и заплашителен поглед винаги е изключително студен.

През 2009 г. Тото Риина нарушава мълчанието си, уверявайки, че мафията не е отговорна за смъртта на съдия Паоло Борселино, но признавайки на практика, че е бил ръководната фигура в организацията.

Получил около 20 присъди доживотен затвор за убийства и мафиотско съдружие в безкрайна поредица от дела, от "кръстника на кръстниците" е иззето и имущество за около 125 милиона евро.

Тото Риина излежаваше присъда в затвор в Парма, Северна Италия, при строг режим, какъв важи за мафиотите - забранени му бяха всякакви посещения с изключение на тези на адвоката му.

Тъй като от месеци страдаше от различни болести, включително рак, през юли тази година Риина поиска, чрез адвокатите си, присъдата му да бъде прекъсната, за да влезе в болница, или да бъде поставен под домашен арест. По това време той се лекуваше в затворническото отделение на болницата в Парма.

Съдът в Болоня обаче отхвърли искането му с аргумента, че мафиотският бос "няма да може да получи нито по-добри грижи, нито по-добра медицинска помощ в друго лечебно заведение".

През 1974 г. Тото Риина се жени за Антониета Багарела, учителка от голяма мафиотска фамилия. Има четири деца, две от които - момчета. През 2009 г. синът му Джузепе Салваторе, роден през 1977 г., беше осъден на 8 години и 10 месеца затвор за мафиотско съдружие, а роденият през 1976 г. Джовани е осъден на доживотен затвор за убийство.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.