Хиляди румънци се събраха, въпреки студа и дъжда, на Площада на победата

Въпреки студа и мокрия сняг, който вали в Букурещ, над 1500 души се събраха на Площада на победата, където се намира сградата на румънското правителство, за да протестират срещу промените в правосъдните закони, които според тях засягат независимостта на съдебната система, съобщава БТА.

Десетки хиляди излязоха по улиците в Румъния

Днешният протест е озаглавен "Редно е да издържим настоящето и да подготвим бъдещето си" - фраза, която покойният румънски крал Михай Първи използва в своя реч в румънския парламент през 2011 г.

Румънското правителство оцеля след вот на недоверие

Неделните протести се превърнаха в традиция в Румъния, откакто управляващата левоцентристка коалиция даде ход на предложения за промени в правосъдното законодателство, които според критици ще отслабят борбата срещу корупцията и ще застрашат независимостта на съдебната система.

Замразиха авоарите на лидера на управляващата партия в Румъния

Долната камара на парламента вече одобри няколко законопроекта, които се очаква да минат успешно и в Сената, тъй като управляващата коалиция разполага с комфортно мнозинство.
Информационният сайт Зиаре съобщава, че на Площада на победата са се събрали над 1500 души, като продължават да идват хора.

В североизточния град Яш протестират над 150 души. В Клуж в Северозападна Румъния протестират около 600, които скандират "Жалко за пролятата кръв", визирайки революцията през декември 1989 г., довела до падането на комунистическия режим.

Протести има и в градовете Бакъу, Брашов и Галац.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.