Подробности от операцията изтекоха в социалните медии

Полицията в Австралия случайно публикува в социални медии подробности от операция за задържането на заподозрян севернокорейски агент – три дни преди мъжът да бъде арестуван, съобщиха БГНЕС. 

Живеещият в Сидни мъж, описан от властите като „верен агент на Северна Корея”, беше арестуван в събота и обвинен в опит да продава на черния пазар части и технологии за ракети, за да набира средства за Пхенян в разрез с международните санкции.

Едноминутен разговор по случая между полицаи от федералната полиция, в които се обявява и часът на ареста, е излъчен миналата сряда в Periscope с линк към Twitter, съобщи в. „Дъ Уест острелиън”. Вестникът пише, че е прослушал разговора, който включвал и предложение да не отиват много полицаи в пълно бойно снаряжение, а само 6 души с микробус.

Изданието отбелязва, че въпреки, че текстът в Twitter бил изтрит, разговорът на живо останал и бил гледан от 40 души, преди също да бъде премахнат след като федералната полиция получила сигнал за публикацията. За щастие не били упоменати подробности за самоличността на издирваното лице.

Европол по погрешка огласи 700 страници разследвания

Федералната полиция призна, че част от разговора погрешка бил излъчен през Periscope по време на пробно използване на устройство за излъчване в социалните медии.

59-годишният натурализиран австралийски гражданин от корейски произход, наречен от медиите Чан Хан Чой, се опитвал да договори незаконни сделки, от които е можел да спечели „десетки милиони долари” за Северна Корея, информира австралийската федерална полиция.

Чой обсъждал създаването на обект за производство на балистични ракети и снабдяване с планове за производството им. Освен това щял да достави части за ракети, софтуер и техническа помощ от Пхенян.

От полицията изтъкнаха, че случаят е „пръв по рода си на австралийска земя” и добавиха, че мъжът бил във връзка с високопоставени севернокорейски официални лица.

„Този човек е вярвал, че служи на високо патриотична кауза”, обяви австралийската полиция.

Плановете на Чой не са включвали привличане на други правителства или отделни лица. Не се съобщава с кого е възнамерявал да търгува задържаният.

Северна Корея е обект на строги санкции на ООН, насочени към препятстване на приходите от ядрените и ракетните програми на Пхенян.

Австралийският премиер Малкълм Търнбул каза след задържането на Чой, че е извършен много важен арест, а повдигнатите обвинения са изключително тежки.

Лондон депортира стотина граждани на ЕС по погрешка

„Северна Корея е опасен, безразсъден и престъпен режим, който заплашва мира в региона. Той се крепи като нарушава санкциите на ООН”, допълни Търнбул.

Чой е живял в Австралия от 30 години. Предполага се, че е използвал шифрована комуникация за улесняване на търговските си опити, които включвали също доставка на въглища от Северна Корея за Индонезия и Виетнам.

Той е арестуван в предградие на Сидни в събота, а в неделя е било отказано пускането му под гаранция. Ако бъде осъден по шестте повдигнати му обвинения, ще получи до 10 години затвор.

Полицията започнала да го разследва по-рано тази година след като бил получен сигнал от „чуждестранен правоприлагащ партньор”.

Не е изключено да му бъдат повдигнати ще обвинения. В момента се разследват опити за търговия с петрол и скъпоценни камъни, както и цялата дейност на Чой от 2008 година насам. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.