Къде въздухът е най-мръсен?

Мръсен въздух в 10 от градовете в България отчита Изпълнителната агенция по околна среда. Най-сериозно във вторник е било замърсяването в квартал "Тракия" в Пловдив, където фините прахови частици са били почти два пъти над нормата. Мръсен е бил въздухът във Видин, Ловеч, Горна Оряховица, Сливен и Шумен. 

СРЕЩУ МРЪСНИЯ ВЪЗДУХ: Ще делят ли колите на четни и нечетни в София?

Над нормата са показателите и за столичните квартали "Надежда", "Хиподрума", "Павлово" и "Младост". Мерките срещу мръсния въздух, предложени от Столична община, предизвикаха вълна от реакции. Всички станции в столицата са отчели нива опасни за здравето във вторник.

ЗАРАДИ ЗАМЪРСЯВАНЕ НА ВЪЗДУХА: Глобиха почистваща фирма в София

Днес транспортната комисия в общината се събра извънредно отново, за да се обсъдят мерките срещу мръсния въздух. На дневен ред са ограниченията за коли в центъра на града.

С какви мерки Столичната община ще се бори с мръсния въздух?

През 2017-а колите в София са се увеличили драстично. Само новите софийски регистрации са били близо 64 000 – или средно по 190 автомобила на ден. Сега идеята на общината е да държи тези коли вън от центъра. При прогноза за замърсяване от четири пъти над нормата „синя зона да бъде забранена.

Предлагат пълна забрана за паркиране в "синя зона" при мръсен въздух в София

Оказва се, че през годините най-скъпо платените паркоместа в София са почти постоянно заети. Ако мярката бъде приета, ограниченията за паркиране в „синя зона” ще отблъснат колите в периферията. В границата на зелената зона. Идеята на общината обаче е колите да спират още на входа на града – в буферните паркинги на метрото.

Скандал заради мръсния въздух в София

Най-големият буферен паркинг в София е този на „Цариградско шосе” с капацитет от близо 1300 места в момента делничен работен ден, повече от половината от тях са заети. Паркирането на входа на града е една мярка, която трябва да работи още от създаването на метрото.

В София в момента реално действащи са само три буферни паркинга – на „Цариградско шосе”, „Джеймс Баучер” и „Ломско шосе”. Общо местата са близо 2000. В София обаче трябва да има още три паркинга под земята.

Цената на въздуха скача (ВИДЕО)

Буферен паркинг с 300 паркоместа на метростанция „Сливница” трябваше да заработи в началото на 2017 година. Това обаче не се случи.

Тежък смог задушава София и големите градове

В София по план трябва да се доизградят още три паркинга - „Юнак” на метростанция „Стадион Васил Левски”, на Централна жп гара и още един на станция „Сливница”. Така от центъра ще излязат още 546 коли. През тази година обаче ще се работи само по един паркинг - този до стадиона.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.