Как специалистите обясняват зачестилите случаи на професионално прегряване?

Професионално прегряване или некомпетентност. Това са възможните причини за случилото се в Бургас смятат хората, обучаващи бъдещи учители. Според тях един от начините за откриване на проблем е чрез психотест на учителите.

Според Наредба на Здравното министерство от 2017 г., психотестовете трябваше да станат ежегодни и през тях да минават всички педагози. В края на миналата година обаче, след недоволството на синдикати и учители, проверката на психичното здраве беше окончателно отменена.

Списъкът на заболяванията, за които психиатрите трябваше да проверяват учителите са: разтройство на настроенията, психични и поведенчески разстройства, дължащи се на употреба на психоактивни вещества, деменция и дори педофилия.

От градината в Бургас отказали видеонаблюдение

В крайна сметка обаче министерството остави прегледите задължителни само при назначаване на работа. В същото време според експерти учителите са сред най-честите жертви на професионалното прегряване, известно още като "бърнаут".

Младите учители в детска градина "Първи юни" са само двама. Останалите са на възраст над 45 години. От три седмици директорът търси да назначи нов педагог.

„Няма много желаещи от младите хора, които завършват такава специалност, да работят в детските градини. Единствената кандидатка, която дойде и която отговаряше на условията се отказа с един размисъл”, разказва Марияна Димитрова, директор на детска градина "1-ви юни" - Горна Оряховица.

Отказът често е заради прекалено многото отговорности и задължения - както в грижата към децата, така и административни.

„Понякога вечер пренебрегваме семействата си, защото трябва да свършим нещо, което е задължително в нашата работа”, Елка Бобева, учител в детска градина.

До какво води стресът на работното място? (ВИДЕО)

Проблем е и ниската заплата. Както и завишените изисквания на родителите.

„Трудно е да намериш хора, които да са готови да дадат сърцето си и да работят всеки ден с 30 деца, да успяват да обърнат внимание на всяко дете, да запазят усмивката на лицата си въпреки своите лични проблеми”, обяснява Марияна Димитрова, директор на детска градина "1-ви юни" - Горна Оряховица.

Резултатът.

„И моят кабинет, и на колегите, които дават такава помощ, са пълни с учители, които търсят начин да се справят със стреса и непрекъснатото психично напрежение, на което са подложени”, обяснява Христо Монов, психолог и преподавател в Софийския университет.

След 30 години стаж в обучаването на бъдещи педагози, психологът и преподавател в Алма матер, Христо Монов е на мнение, че критериите за прием стават все по-занижени. В момента в специалност "Предучилищна и начална педагогика" се влиза само с оценките от матурите. А задължителното събеседване с кандидатите вече го няма.

Какво е бърнаут синдром или „професионално прегряване”?

„И попадат хора, които са прекрасни иначе. Но имат определени личностни характеристики, които не са подходящи за професията на детския учител - по-голяма интровертност и от там дефицити в общуването”, на мнение е Христо Монов, психолог и преподавател в Софийския университет.

В последните години специалистите отчитат зачестяване на случаите на професионално прегряване или т.нар. "бърнаут" при учителите. Жертвите сред педагозите са колкото тези при лекарите и полицаите.  

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.