Вижте кадри от началото на пищното събитие

Хиляди хора с красиви маски и костюми присъстваха на откриването на карнавала във Венеция.

В неделя официалният старт на събитието беше даден по традиция с „Полет на ангела” над площад „Сан Марко”. Маскираната дама се спусна от камбанарията на площада, завързана с 80-метрово въже, пише dariknews.bg.

СНИМКИ ОТ ОТКРИВАНЕТО НА ФЕСТИВАЛА ВИЖТЕ ТУК

История от времето на Ренесанса гласи, че полетът на ангела датира от 1558 г. Тогава един турчин - акробат, гост на Венеция, се обзаложил, че ще скочи от камбанарията на базиликата „Сан Марко". И така, по двойно въже, от лодката му на кея пред пиацетата, той се изкачил до камбанарията, „въоръжен” със самоделни крила и опънато двойно въже, и скочил. Венецианците били толкова възхитени от това деяние, че решили да го изпълняват като номер по време на карнавалните тържества.

Гребци, облечени като Дядо Коледа, се състезаваха във Венеция (СНИМКИ)

Това представление се изпълнявало само от акробати. С течение на годините, така нареченото Изкачване на турчина, се превърнало в официална церемония и се изпълнявало в три етапа: акробатът се изкачва до върха на кулата; после слиза до лоджията на двореца на Дожите и прави салто пред Дожа и посланиците, а те от своя страна го поздравяват с цветя и тържествено му връчват свитък с поеми, както и пари. След това „ангелът” отново се изкачва до върха на кулата.
 
526 ЕВРО ЗА ОБЯД В ИТАЛИЯ! Как да избегнем търговските капани?

След злополука, станала през 1759 г., когато акробатът Нане Байло паднал сред ужасената тълпа, било взето решение акробатите да бъдат заменени с големи дървени гълъби, пълни с цветя и конфети, които при политането се разхвърчавали над множеството. По този начин "Полетът на турчина" получил името „Полетът на гълъба”.

От 2001 г., благодарение на Европейския консорциум за съхранение на историческите ценности, е възстановено шоуто с акробати, които хвърлят над публиката балони и конфети. Същата година т.нар. "полет" е бил изпълнен от Катюша Триберти от известния "Триберти акробатичен цирк", а през следващата 2002 г. - от италианската актриса Антонела Елия, която е посрещната от голям оркестър с музиканти. През 2003 г. шоуто е осъществено от венецианската шампионка по феxтовка Фрида Скарпа. Така атракцията се превръща в "Полет на ангела".

Венеция ще глобява туристи за непристойно поведение (СНИМКИ)

По традиция в деня преди откриването на фестивала - събота, се провежда шествие на девойки в средновековни костюми, наречено Празникът на Мариите. Легендата разказва, че през 948 г. пирати отвлекли 12-те най-красиви жени от града и на тогавашния дож Пиетро Кандиано се наложило да ги спасява със своята армада. Жените били върнати обратно и събитието било отпразнувано с пищни церемонии.

Няколко години по-късно възникнал обичаят девойките за женене да се обличат в нови дрехи и да се включват в дълго шествие с маски, по време на което се избирали седемте най-изящни момичета. Сега ритуалът се нарича Празникът на Мариите, а костюмите се шият от известни италиански дизайнери.

Първата жена гондолиер във Венеция сменя пола си (СНИМКИ)

Карнавалът във Венеция е най-старият и най-големият в Европа. Организира се през януари или февруари, преди Великденските пости, за да могат благородниците, богатите буржоа и простолюдието да се смесят под прикритието на маските и да се отдадат на веселие и страсти.

Информация: Dariknews.bg

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.