Вече са поставени обозначителни колчета на терена

Напрежение в столичния квартал "Младост" и нов протест на жители от квартала. Причината - опасения за бъдещ строеж в зелена площ в междублоково пространство. 

С крясъци, размахване на плакати и документи с план за строеж – така започна сутринта на няколко десетки жители в "Младост 1" и петима наследници на земя в квартала.

Теренът на раздора е градинка зад блок 3. Част от нея влиза в имот, който е бил реституиран през 1997 г. Преди няколко дни собствениците поставили колчета, за да го оградят. Зад колчетата собствениците имат намерение да построят жилищна сграда, висока 10 метра, както и магазини. 

Сблъсък между кметицата на "Младост" и строители (ВИДЕО)

Недоволните заявиха, че кварталът вече е толкова презастроен, че е невъзможно да се живее нормално. Има проблеми и с паркирането, тъй като много хора работят в района и заемат местата на живеещите там.

Столичен квартал брани с жива верига детска градинка (ВИДЕО)

Собственикът на мястото обясни, че то е частна собственост от около 10 години. Инвеститорът от своя страна заяви, че строежът ще е на мястото на вече съществуващи постройки и градинката няма да бъде засегната.

СРЕЩУ СТРОЕЖА НА НЕБОСТЪРГАЧ: Недоволство в столичния кв. "Младост"

В протеста се включи и кметът на район „Младост” Десислава Иванчева, която застана на страната на протестиращите.

"Ние често пишем отрицателни становища, че сме против даден строеж, но въпреки всичко ни прескачат и се издават документи за строителство”, обясни Десислава Иванчева.

НЕБОСТЪРГАЧИ В СОФИЯ: Ще се скрие ли гледката към Витоша?

Става въпрос за планове, приети от Столичния общински съвет през 2009 г., които вече имат силата на закон и единствено може да се водят преговори, допълниха още от общината. На 18 декември собствениците на терена са внесли проекта си в общината и чакат одобрение от кмета. Според Иванчева трябва да се преразгледа подробния устройствен план от 2009 г., който позволява застрояването на зелени площи.

Едно от възможните решения да не се застрои теренът е да се обезщетят собствениците. В петък жителите на „Младост” готвят втори протест. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.