Искам моят народ да бъде с изправена глава, когато решим нещо и си стиснем ръцете, заяви той

В петък София е сцена на нов епизод от преговорите между Атина и Скопие за името на югозападната ни съседка. Главни действащи лица в него са двама мъже с общо име - външните министри на Гърция и Македония Никос Коциас и Никола Димитров.

Заев: Решение на спора за името, но не на всяка цена

Преди поредния кръг от разговори за името на Македония, външният министър на страната Никола Димитров даде специално интервю за NOVA.

Заев: Приемаме географското определение за името на Македония

„И двамата с министър Коциас искаме да решим проблема, което е едно добро начало. Разбира се, имаме и различия как точно трябва да се реши този проблем”, заяви Никола Димитров. 

„Ние сме много обременени от историята си. Ние сме много горди народи. Всички на Балканите. Важно е да покажем на останалата част от Европа, че и тук, на Балканите, можем да се държим европейски. Битката е между силите на бъдещето и силите на миналото”, каза още той.

„Искам моят народ да бъде с изправена глава, когато решим нещо и си стиснем ръцете”, подчерта Никола Димитров.

Еврочленство за Западните Балкани най-рано 2025 г.

Зоран Заев каза: „Можем да помислим за географско обозначение и тук поставям точката”. А след тази точка има определени условия, които трябва да бъдат изпълнени. Географско обозначение е едно много широко понятие”, добави той. 

„В момента национализмът е слаб в Македония и се опитваме да го заменим с нещо, което наричаме „визионерски патриотизъм” – къде искаме да сме след 10, след 15 години. И затова сме много благодарни на българското председателство, защото в тежка ситуация за Европа – и покрай Brexit, и покрай мигрантската криза, българското председателство успя да постави Западните Балкани отново в дневния ред. За нас е много важно Македония да хване този влак. Много дълго чакахме на гарата, важно е и за нас, важно е и за стабилността в региона да се качим”, каза още той и добави:

„Затова започнахме в нашата външна политика да правим приятелства и да решаваме проблеми”.

Цялото интервю на Яна Николова с македонския външен министър гледайте във видеото! 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.